Bitcoin kommer under luppen

0
2672

Dette gæsteindlæg er forfattet af Emil Jørgensen, stifter af Unikoda.

Bitcoin er det første velfungerende eksempel på en digital valuta. En digital valuta, der er baseret på kryptografi, og bliver derfor kaldt for en kryptovaluta, eller på engelsk “cryptocurrency”.

En ny opfindelse?

Bitcoin er langt fra nogen ny opfindelse, men anses dog stadig som værende i sin spæde start set ud fra et teknologisk perspektiv.

Måske har du allerede hørt om Bitcoin, måske har du ikke. Derfor vil jeg for god ordens skyld give dig de vigtigste facts.

Bitcoins

Er du teknologisk funderet, har du rigtig gode forudsætninger for at skabe en forståelse for Bitcoin og de andre kryptovalutaer hurtigt. Bitcoin er open source, så ved at lege lidt rundt med koden, kan det give dig en forståelse af hvordan denne kryptovaluta fungerer helt fundamentalt.

Vil du hurtigt få en forståelse af hvad Bitcoin er, så kan du også springe til afsnittet, “Bitcoin, big whoop?”

Satoshi Nakamoto

Bitcoin blev introduceret i 2008 af den anonyme Satoshi Nakamoto. Der er ingen der ved, om Satoshi er en mand, dame, gruppe, virksomhed, virksomheder eller anden organisation.

Selvom at det er Satoshi, der har skabt Bitcoin og blockchain teknologien, som systemet er baseret på, så har han ikke mulighed for direkte at kontrollere eller lukke netværket.

Dog har Satoshi alligevel en ret stor magt i forhold til Bitcoin. Satoshis ejerskab af Bitcoin er blevet estimeret til at være på omkring 1 million Bitcoin ifølge Bitcoin-sikkerhedskonsulenten, Sergio Lerner.

At en person har så stort et ejerskab af et samlet aktiv, er generelt set ikke en specielt god idé. Hvis Satoshi Nakamoto, på et tidspunkt besluttede sig for at sælge hele hans beholdning af Bitcoins, så er det ikke kun det kursmæssige fald, der er problematisk. Det signal at sådan et frasalg ekspliciterer, ville medfører at mange mennesker ville miste troen på Bitcoin. For hvad skal man tro, hvis ophavsmanden mister troen?

Hvis en sådan hændelse skulle finde sted, så ville flere Bitcoin relaterede virksomheder blive insolvente med et fingerknips. Bitcoins markedsværdi ville falde drastisk, og den ville have svært ved at opnå momentum igen, hvis det nogensinde ville ske.

Bitcoin, big whoop?

Er Bitcoin noget særligt? Vil Bitcoin nogensinde blive et alment brugt betalingsmiddel i Danmark? Kan Bitcoin gøre dig rig? Hvad er kursen på Bitcoin? Sådan kan man blive ved med at stille spørgsmål, men lad os starte helt basalt.

Vigtige karakteristika

Bitcoin er det første velfungerende eksempel på en digital valuta. En digital valuta, der er baseret på kryptografi, og bliver derfor kaldt for en kryptovaluta, eller på engelsk “cryptocurrency”.

Eftersom Bitcoin er en digital valuta, så vil det sige, at Bitcoins ikke blive printet i fysisk form, som danske kroner og Euro gør på nuværende tidspunkt.

Bitcoins bliver produceret/skabt ved at såkaldte miners stiller computerkraft til rådighed. Denne computerkraft løser komplicerede kryptografiske algoritmer og verificerer Bitcoin transaktioner. For dette arbejde bliver miners belønnet med Bitcoins. Mængden af Bitcoins er forudbestemt til 21 millioner Bitcoins – og vi er endnu ikke noget den mængde. På nuværende tidspunkt er der over 16 millioner Bitcoins. Her kan du følge mængden af Bitcoins i omløb og Bitcoin kursen.

Bitcoin adskiller sig mest fra konventionel valuta ved at være decentraliseret. Det vil sige, at der ikke er nogen virksomhed, stat, bank eller person der kontrollere Bitcoin netværket. Hele idéen med Bitcoin var netop at skabe en uafhængig digital valuta.

Centralbankerne kan ikke bare printe flere Bitcoins, som de gør med konventionel valuta for at dække den nationale gæld, og dermed devaluerer værdien af den pågældende valuta.

Sendes direkte til modtageren

En anden væsentlig karakteristika ved Bitcoin er, at når du foretager en transaktion, så sender du Bitcoins direkte til modtageren. Der er ingen bank eller anden menneskelig tredjepart, der verificerer transaktionen. Transaktionen bliver verificeret af Bitcoin netværket, og noteret i den offentlige tilgængelige hovedbog, hvilket skaber en god gennemsigtighed. Bitcoin er samtidig anonymt, så længe du ikke knytter din identitet til din Bitcoin adresse.

Vil du sende penge til en ven i Kina med konventionel valuta via din bank, så kan det tage flere bankdage, og du betaler et stort gebyr. Med Bitcoin betaler du et meget lavt gebyr, og din ven modtager pengene nærmest øjeblikkeligt.

Bitcoin som betalingsmiddel

Bitcoin som betalingsmiddel

Bitcoin bliver faktisk allerede brugt som betalingsmiddel. Brugen er dog ikke så udbredt i Danmark på nuværende tidspunkt. Dog accepterer virksomehder, som eksempelvis Hungry.dk Bitcoins, som betaling for din Pizza.

USA og Kina er langt længere fremme på dette område.

Kan Bitcoin gøre dig rig?

Det er vist ingen hemmelighed, at mange spektulerer i Bitcoin som genstand for investering. Grundet historiske kursstigninger kigger mange investorer med interessante blikke på Bitcoin. I 2010 var kursen på Bitcoin 0,003 USD, og på nuværende tidspunkt er kursen tæt på de 6000 USD. Det betyder, at tidlige investorer med at ganske lillet beløb har lavet en formue.

Dog bør du være opmærksom på at kursen på Bitcoin er meget volatil. Det betyder store udsving. Der er også en vis postion risiko involveret i en investering i Bitcoins. Derfor bør du sætte dig godt ind i emnet, inden du laver en stor investering.

Afslutningsvis

Vil du kan lære mere om Bitcoin og cryptocurrency? Her kan du lære mere om hvad Bitcoin er.

Jeg håber, at mit indlæg har bidraget til at udvide din forståelse af Bitcoin.

Du er meget velkommen til at tage kontakt til mig, eller efterlade en kommentar på mit indlæg.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here