Praktik rapport datamatiker uddannelsen

2
840

Jeg har på 5. semester været i praktik i min egen enkeltmandsvirksomhed TB Coding. Her har jeg arbejdet med webudvikling til kunder, og så har jeg arbejdet videre på egne affiliate marketing hjemmesider. Jeg har haft Christian Schachner i praktik i virksomhed i praktikperioden. Han studerer også til datamatiker på UCN.

Praktik Rapport Datamatiker Uddannelsen

Introduktion til firmaet

Jeg startede enkeltmandsvirksomheden TB Coding her i sommeren 2015. Jeg har lavet en del webudvikling og affiliate marketing det seneste år. Det virkede derfor meget oplagt at tage skridtet videre og gøre noget mere ud af denne forretning, da jeg har haft en fornuftig vækst på det seneste.

Jeg har arbejdet 2-3 år med affiliate marketing, hvor jeg promoverer andre virksomheders produkter på egne hjemmesider mod kommission pr salg, som jeg kan generere. Her har jeg specialiseret mig i webudvikling i content management systemet wordpress, som jeg bruger på stort set alle mine hjemmesider. Derudover laver jeg meget SEO arbejde – Search engine optimization, så hjemmesiderne kan få bedre placeringer på google. Her er der en oversigt at de hjemmesider jeg driver i TB Coding:

 • Haandboldnationen.dk
 • Hforum.dk
 • Blivstor.dk
 • Bodybuildermad.dk
 • Gadgetoversigt.dk
 • Programmeringsbog.dk
 • Prissamleren.dk
 • Casinosamleren.dk
 • Laansamleren.dk
 • Thomasbonderup.com
 • swautomation.dk

Udover at drive disse hjemmesider, laver jeg også hjemmesider og webshops for kunder. Det seneste år har jeg arbejdet en del gratis for at få en masse erfaring og kunder. Jeg er så begyndt at tage penge for mit arbejde, da jeg er blevet mere erfaren. Da jeg i forvejen har en masse viden omkring SEO og affiliate marketing, er der flere kunder, som har vist stor interesse, da jeg også kan hjælpe kunden på den front. Jeg laver typisk en komplet hjemmeside, hvor jeg så efterfølgende hjælper kunden med SEO arbejde.

På kort sigt vil jeg have fat i danske kunder i mit eget netværk, da det er oplagt at starte her. På længere sigt vil jeg arbejde med at specialisere mig i globale løsninger, og det er også grunden til at jeg har lavet en .com udgave af TB Coding – tbcoding.com og min egen engelske blog thomasbonderup.com.

Kort sagt er det affiliate marketing og webudvikling til kunder, som jeg laver i TB Coding.

Beskrivelse af opgaver og funktioner som du har udført under arbejdet i perioden i relation til læringsmål

Den første opgave var at få lavet to hjemmesider til TB Coding. En hjemmeside til det danske marked som hedder tbcoding.dk, og en hjemmesider til det globale marked som hedder tbcoding.com. Begge sider skulle laves i content management systemet(CMS) “wordpress”, da det er det TB Coding primært arbejder med.

Næste opgave var at få bygget videre på et forum til hjemmesiden haandboldnationen.dk, som TB Coding ejer. Her lavede vi først noget undersøgelse for at se om der var andre aktuelle forum teknologier til rådighed. Her faldt vi over MVCForum, som er et open source MVC projekt, man kan bruge til at lave sit eget forum. Vi valgte et forum der var lavet i MVC fremfor et der var lavet i php fordi, det eneste gratis php forum vi kendte til var php.bb hvilket vi ikke havde lyst til at bruge, også var det spændene at prøve at arbejde med MVC samtidig. Haandboldnationen.dk er bygget i wordpress, som er baseret på php, og vi valgte derfor at lave et nyt separat forum baseret på MVC Forum. Det blev til hforum.dk, som vi så begyndte at udvikle.

Her var der en hel række opgaver, som skulle løses for at forummet kunne komme op at køre. Vi bestilte domæne og hosting med det samme, og så startede vi med at arbejde på at få forummet op at køre. Her var der en masse arbejde med database og config filer, da det hele skulle passe i forhold til vores hosting og domæne. Christian stod for den tekniske del af opsætningen og fik forummet op at køre efter kort tid. Da forummet kom op at køre, begyndte vi at fintune forummet. Her var der opgaver med opsætning af email server, oversættelser, design, logo, sociale logins, test. Vi havde ikke de store erfaringer med MVC, vi valgte derfor at følge nogle tutorials, så vi kunne blive klogere på teknologien.

Den næste store opgave var at lave en hjemmeside løsning til S W Automation. Her skulle vi tage udgangspunkt i industrien, og så selv sammensætte en løsning til S W Automation. Her har vi sat det hele op. Domæne, hosting, hjemmeside, hastighed optimering, seo optimering og mange andre ting. Jeg har senere holdt kundemøde med S W Automation, hvor Christian og jeg har fået noget feedback på den løsning vi har sammensat. Kunden var rigtig for det vi havde lavet, og så fik vi lige rettet et par ting her og der.

Vi har gjort rigtig meget ud af denne løsning, da S W Automation har mange store kunder: Novo Nordisk, Marel, TIC, Swisslog. Hvis vi kan gøre et godt indtryk/arbejde her, kan vi helt sikkert få fat i flere større kunder på længere sigt. Det er en løsning som vil varme godt i porteføljen.

Aktiviteter

 • Der skal laves to hjemmesider til TB Coding. En hjemmeside der hedder tbcoding.dk og en der hedder tbcoding.com.
 • Der skal laves mere content og SEO arbejde på haandboldnationen.dk, blivstor.dk, gadgetoversigt.dk, programmeringsbog.dk og thomasbonderup.com.
 • Der skal laves en pristabel til laansamleren.dk, som skal udvikles i Javascript og med noget api fra adservice.com.
 • Der skal udvikles videre på et håndboldforum til haandboldnationen.dk. Her vil jeg først lave lidt research, om der er andre forum teknologier på markedet, som vil passe bedre til min løsning.
 • Der skal laves et bedre responsive design til prissamleren.dk.
 • Der skal laves email marketing til mine websites.

Thomas Læringsmål

Jeg vil lære mere om det at være selvstændig.

 • Jeg vil gerne arbejde videre med webshops og hjemmesider til kunder. Derudover vil jeg have lavet en hjemmeside til mit webbureau og arbejde videre med egne hjemmesider.

Jeg vil gerne lære mere om det at udvikle et forum.

 • Haandboldnationen skal have lavet et forum i sproget php, da jeg bruger wordpress. Her er jeg i fuld gang med at udvikle det. Her bruger jeg et plugin, som skal modificeres, så det passer til hjemmesiden.

Jeg vil gerne lære at lave en pristabel til sammenligning af priser.

 • Laansamleren.dk skal have udviklet en pristabel i Javascript, hvor jeg bruger noget api fra adservice.com.

Jeg vil gerne lære mere om responsive webdesign.

 • Jeg vil gerne arbejde på noget responsive design til prissamleren.dk, så det ser bedre ud på mobilen.

Jeg vil lære mere om Email marketing.

 • Email marketing til mine sites, hvor de besøgende kan skrive sig op til et nyhedsbrev. Det skal så køre automatisk, hvor jeg fx skriver 20-40 mails på en gang, som så sendes til “kunden”, hvor de kommer igennem en salgstragt.

Refleksion

Der har været super fedt at få lov til at arbejde videre på egen virksomhed i praktikperioden. Jeg har fået den første store ordre i hus, og så har jeg fået skubbet egne projekter i den rigtige retning. Jeg har også lært en masse af at have Christian i praktik i min virksomhed. Her har jeg stået for oplæring, uddelegering, motivation og mange andre lærerige ting, som har klædt mig bedre på til den dag jeg skal ansætte den første rigtige medarbejder.

Jeg havde opsat mig et læringsmål, at jeg gerne vil lære mere om det at være selvstændig, og her har jeg lært rigtig mange nye ting. Jeg har blandt andet fået lavet en større hjemmeside løsning i samarbejde med Christian til firmaet S W Automation. Her har det været mange forskellige typer af opgaver. Der har for det første været et par opgaver med kunden. Kundemøde, konkurrentanalyse, ping pong frem og tilbage, oplæring af cms osv. Derudover har der været nogle opgaver med at oplære Christian i WordPress og SEO, og det at sætte ham i arbejde. Det har været meget lærerigt, og det vil jeg hjælpe mig rigtig meget på længere sigt.

Jeg har fået lavet to hjemmesider til Tb Coding. Tbcoding.dk og tbcoding.com. Så har jeg fået arbejdet en masse på egne hjemmesider. Her har jeg fået lavet nyt design til blivstor.dk, programmeringsbog.dk og thomasbonderup.com. Derudover har jeg fået lavet en masse SEO og content arbejde på haandboldnationen.dk og blivstor.dk, som gør at de to hjemmesider kommer til at tage en større markedsandel på længere sigt.

Et andet læringsmål var at få lavet et håndbold forum. Her fik Christian og jeg lavet hforum.dk, som er et håndbold forum baseret på ASP.NET MVC 5. Det var udforderende, men vi fik sat det hele op, så hforum.dk kunne komme op at køre.

Prissammenligning tabellen til laansamleren.dk var en forholdsvis simpel process. Adservice havde åbenbart udviklet noget api, som jeg kunne bruge helt gratis. Det fik jeg integreret på hjemmeside, hvor jeg også fik arbejdet på opsætning af hjemmesiden.
Jeg fik aldrig arbejdet på det responsive design til prissamleren.dk, men jeg har dog arbejdet en del med responsive design, da jeg har lavet mange design ændringer på mine andre hjemmesider.

Mit sidste læringsmål om email marketing, kom jeg også godt i gang med. Jeg bruger noget email marketing api, som hedder mailchimp. Det har jeg integreret på haandboldnationen.dk, som jeg starter med at teste api’et på. Her har jeg opsat en sign up form, og jeg har fået styr på velkomstmail osv, så de besøgende kan skrive sig op til et nyhedsbrev.

Perspektivering og fremtidig arbejde

Jeg har fået udviklet en helt masse nye tiltag i min affiliate marketing forretning, som gør at jeg kommer til at stå meget stærkere i fremtiden. Jeg har jo sået en masse nye frø, som jeg vil kunne høste af i fremtiden. Derudover har jeg fået lavet min første større hjemmesideløsning, som jeg kan vise frem til fremtidige kunder. I fremtiden vil jeg stadig arbejde videre med affiliate marketing og mit eget webbureau. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Christian, og det er nok ikke sidste gang at vi laver noget sammen. Det at have Christian i praktik er nok det jeg har lært allermest af. Det vil jeg kunne bruge i fremtiden, når jeg skal ansætte nye medarbejdere.

Konklusion

I alt i alt har praktikperioden været en stor succes. Jeg har fået sat en masse nye tiltag i søen,  og så har jeg fået de første par kunder i hus. Jeg har arbejdet en masse sammen med Christian, hvilket har lært mig meget omkring det at være leder. Uddelegering af arbejde, oplæring og motivation af andre personer er ikke altid lige let, men det er super fedt at komme i gang med det.

Teknologimæssigt har jeg fået lov til at arbejde med ASP.net MVC, som hforum.dk er bygget op omkring. Jeg er blevet endnu skarpere på wordpress web udvikling, som vil hjælpe mig meget på længere sigt i mit arbejde med kunder. Det er især html, css, javascript og php, som jeg har brugt meget her. Jeg er også kommet godt i gang med email marketing, som jeg tror kan løfte min affiliate forretning op i nye højder på længere sigt.

Det har været rigtig godt at få lov til at arbejde på egne og kunders projekter. Det er lidt noget andet at arbejde på projekter som er på nettet, fremfor at arbejde på fiktive cases, som vi har gjort på nogle af de tidligere semestre. Jeg får hele tiden en masse data og feedback fra de besøgende, som jeg kan analysere og bruge til at udvikle projekterne yderligere. Lige pludselig opstår der et nyt samarbejde her, og så er der en fejl der. Der sker hele tiden noget nyt hver dag, og det synes jeg er super spændende.

Bilag – Tidsplan

Uge 1

Christian skal sættes ind i tingene. Jeg hjælper Christian med at blive sat ind i tingene og arbejder i mellemtiden videre på sine affiliate sites og TB Coding  

Christian

 • Hvordan min forretning er skruet sammen(projekter, affiliate marketing, SEO, wordpress)
 • Hvordan virker wordpress
 • Hvad går SEO ud på
 • Christian hjælper til med Laansamleren.dk, så han kan lære hvordan wordpress virker. Her giver jeg ham små opgaver, som han kan arbejde med. (Oprette en tekst, lave en slider, sætte plugins op osv).

Thomas

 • Oplæring
 • Arbejde videre med mine affiliate sites.

Christian fik arbejdet en masse med wordpress, og hjalp med at få opbygget laansamleren.dk. Jeg brugte en del i starten af ugen på at sætte Chrisitan ind i tingene og fulgte ham tæt. Jeg fik også arbejdet videre på haandboldnationen.dk og blivstor.dk, hvor jeg fik tilføjet nogle flere produkter og fik skaffet et par links.

Uge 2

TB Coding skal have to hjemmesider, og det har jeg sat tid af til i denne uge. Vi skal også lave lidt research på forum teknologi, så vi kan se om der kan laves en bedre løsning til haandboldnationen.dk.

Christian

 • Bygge tbcoding.dk op fra bunden
 • Lave logo til tbcoding.dk
 • Arbejde videre med wordpress på et gammelt domæne
 • Brugte karnevalstema.dk som minefeldt til ekspermentering
 • Research af forum teknologi. Begyndte at kigge på MVCForum for at kunne lave et forum til haandboldnationen.dk

Thomas

 • Bygge tbcoding.dk op fra bunden sammen med Christian.
 • Begynde på tbcoding.com når tbcoding.dk er færdig.
 • Research af forum teknologi. Begyndte at kigge på MVCForum for at kunne lave et forum til haandboldnationen.dk
 • Arbejde videre med mine affiliate sites.

Vi fik sat tbcoding.dk op, så det ser nogenlunde ud her i starten. Vi fandt frem et ny forum teknologi baseret på mvc. Det hedder MVCForum. Har kom vi på ideen til et nyt separat håndbold forum, som vi vil bruge næste uge på at lave. Jeg fik skaffet en ny kunde S W Automation, som skal have lavet en større wordpress løsning.

Uge 3

Vi fandt frem til MVCForum ugen før, og vi valgte derfor at lave et nyt separat håndbold forum hforum.dk.

Christian

 • Arbejde på forum til haandboldnationen.dk.
 • begyndte at kigge på egen portfolio ( csdevelop.dk )

Thomas

 • Arbejde på forum til haandboldnationen.dk.

I starten af ugen brugte vi noget tid på at finde ud af hvordan MVCForum virker og hvilke features der er. Vi brugte også lidt tid på mvc tutorials for at genopfriske vores mvc viden. Jeg fik købt domænet hforum.dk og et nyt asp.net webhotel, så vi kunne få siden op at køre med det samme. Vi fik siden op at køre på hforum.dk fredag. Der er ikke så meget indhold på siden, så der er stadig meget der skal laves.

Uge 4

Vi fik arbejdet en masse med MVCForum og fik gjort det klar ugen før, så det kunne blive smidt op på hforum.dk. Uge 4 skal bruges på at lave indhold til hforum.dk og sætte det op, så det kører. Indlæg, afstemninger, Kategorier, oversættelser, mail server, login.

Christian

 • Arbejde videre med hforum.dk
 • Nyt design til programmeringsbog.dk
 • Christian startede med at finde tema og laver logo til programmeringsbog.dk.
 • Christian hjælper med at skrive gode tekster til programmeringsbog.dk

Thomas

 • Arbejde videre med hforum.dk
 • Arbejde med webdesign, linkbuilding og content til mine affiliate sites.
 • Nyt design til programmeringsbog.dk
 • Følge op på Christians arbejde med programmeringsbog.dk.
 • Skrive gode tekster til programmeringsbog.dk, så der kommer mere indhold på siden.

Vi fik arbejdet videre på hforum.dk, og der gjorde at der kom noget mere kød på siden. Vi gik efterfølgende videre til programmeringsbog.dk, som fik den store tur. Her fik vi lavet et nyt design og lavet noget mere indhold til siden.

Uge 5

Christian arbejder i denne uge videre på egen portfolio, mens jeg arbejder videre på mine affiliate sites.

Christian

 • Arbejde på egen portfolio + få det uploadet til det rigtige domæne.
 • Satte tbcoding.com op så den passede med tbcoding.dk.
 • Begyndte at kigge på SEO.

Thomas

 • Arbejde med webdesign, linkbuilding og content til mine affiliate sites.
 • Nyt design til blivstor.dk.
 • Gøre hforum.dk mere synlig på haandboldnationen.dk.

Christian fik gjort sin nye portfolio i responsive design færdig, og jeg fik lavet en masse godt indhold og fik nogle gode links. Derudover fik jeg lavet et nyt design til blivstor.dk.

Uge 6

Der skal startes på udviklingen af en hjemmeside til S W automation i denne uge. Det er et .com domæne, så vi skal også have fundet en god hosting og domæne løsning. Jeg har aftalt følgende løsning med S W automation.

WordPress hjemmeside

 • Opsætning af domæne og webhotel(diverse indstillinger, hjælp til mailserver osv)
 • Installering og opsætning af wordpress
 • Opsætning af wordpress tema
 • Opsætning af undersider og forside
 • Opsætning af kontaktformular
 • Opsætning af spambeskyttelse
 • Hastighedsoptimering af hjemmesiden
 • Søgemaskineoptimering af hjemmesiden
 • Opsætning af google analytics
 • Opsætning af google webmaster tools

Christian

 • Kigger på responsive design til prissamleren.dk. Menu skal fikses til at starte me.

Thomas

 • Arbejder videre på hjemmeside løsning til S W automation.

Uge 7

Christian

 • Har læst op på SEO og Javascript.
 • har fået en website til at ligge på første side på google 😀

Thomas

 • Har fået lavet nyt design til blivstor.dk og thomasbonderup.com.
 • Har lavet seo og content til blivstor.dk og haandboldnationen.dk

Uge 8

Christian

 • Vi har lavet swautomation.dk
 • færdiggjort læsning af SEOlex

Thomas

 • Vi har arbejdet på swautomation.dk, som er en hjemmesideløsning til et automations firma. Her har vi opsat domæne og hosting, og vi har fået styr på det endelige design.
 • Jeg fik opsat email marketing på haandboldnationen.dk.

Uge 9

Christian

 • Fik ændret de ting som S W Automation gerne ville have lavet om
 • skrevet rapport

Thomas

 • Jeg har afholdt kundemøde med S W Automation, hvor jeg har fået noget feedback på hjemmesiden, som vi kan bruge til at arbejde videre på siden her i den sidste uge.
 • Vi har arbejdet på rapport.

2 KOMMENTARER

  • Hej Mads.

   Jeg fik ikke nogle karakter, men jeg bestod eksamen. Praktikforløbet på datamatiker uddannelsen var en bestået / ikke bestået eksamen. Jeg skulle lave en praktik rapport og så fremlægge forløbet for 2 lærer på uddannelsen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here