Datamatiker noter

0
5549

Her er det et lille cheat sheet / datamatiker noter, som du kan bruge i forbindelse med din datamatiker uddannelsen. Du finder fx så noget som valg af computer, hvilke programmer, programmeringssporg osv som bruges på uddannelsen. Det er en god hjælp, især når du lige starter på datamatiker uddannelsen eller aldrig har programmeret før.

Jeg har lagt mit datamatiker afgangsprojekt op her på programmeringsbog, hvis du gerne vil se, hvad et afgangsprojekt indeholder. Du kan også læse artiklen, sådan tjener du flere penge som programmør.

Datamatiker Noter

Valg af computer

Refurb – Genbrugt IT har et stort udvalg af billige bærbare computere, som passer perfekt til en IT-uddannelse. De har SSD og godt med RAM i de fleste af deres computere.

Det er meget vigtigt at du har en god og hurtig bærbar, hvis du tager en IT uddannelse. Jeg startede på datamatiker uddannelsen med en langsom bærbar, og hvis jeg tænker tilbage, var det utrolig dumt at jeg ikke købte en god bærbar noget før. En hurtig og god bærbar gør livet som programmør meget nemmere. Det hele kører bedre, og det er guld værd, når man sidder og koder.

Processor/CPU

I din CPU sker alt “matematikken” i din computer dvs jo bedre ind cpu jo hurtiger bliver din computer når det er sagt, så alt efter dit behov er det ikke sikkert cpu er det bedste sted at bruge flest penge.

RAM

Ram indeholder alt din midlertidige data fx. hvis du arbejder i photoshop vil computeren gemmer alle de filer den skal bruge for at køre photoshop i dine ram, så længe du har det kørende. Vælg gerne en bærbar med mindst 4GB RAM

Harddisk

En SSD gør din bærbar lynhurtig, og det er derfor en god ide at købe en bærbar, som har en SSD. Rigtig mange af bærbarene hos Refurb.dk har SSD indbygget, så du kan få en hurtig bærbar. Især opstart af computeren er rigtig hurtigt, hvis du har en SSD.

Grafikkort

Her bliver alt dit grafik udregnet dvs. det du ser på skærmen bliver udregnet af dit grafikkort, dette er primært vigtigt hvis du skal bruge din computer til at spille spil.
Strømforsyning/PSU
Sørg altid for at din strømforsyning kan give 50 watt mere end hvad der er krævet af din pc.

Skærm

På datamatiker uddannelsen har man normalt faste lokaler, og det giver dig gode muligheder for at have en ekstra skærm med til din bærbar. Når du sidder og programmere er det skønt at have 2 skærme, da du kan have udviklingsmiljøet på den ene skærm, og det du udvikler på fx en app eller hjemmesider på den anden skærm. De første 4 semestre på datamatiker uddannelsen er du oppe på skolen det meste af tiden, så det passer fint med at du kan have en skærm til at stå. Det er som ikke noget du behøver, men det hjælper dig rigtig meget i forbindelse med dit arbejde. Hvis du ikke har en ekstra skærm oppe på uddannelsen, bør du helt klart have en ekstra skærm derhjemme. Det er et must have, hvis du læser til datamatiker.

I forhold til valg af skærm passer en 19’’ eller en 22’’ skærm fint til dit arbejde som datamatiker. Refurb.dk har billige 19’’ og 22’’ skærme, hvis du er på jagt efter en ny skærm. Stort set alle bærbare computere(undtagen MAC) har både vga og hdmi indgang, som passer til computerskærme.

Bærbar oplader

Der medfølger en bærbar oplader, når du køber en bærbar hos stort set alle forhandlere.

Mus

En mus med ledning er mest praktisk, da du slipper for opladning af mus. Jeg bruger selv en billig Logitech mus, og det har jeg efterhånden gjort i mange år. Den ligger godt i hånden, og så har den en frem og en tilbage knap på siden, som gør det nemt at gå frem og tilbage på internettet.

Tastatur

Hvis du er træt af at skrive på tastaturet på din bærbar, kan du købe dig et eksternt tastatur, som du kan koble til din bærbar. Det er noget skønnere at skrive på, hvis du arbejder længere tid ad gangen. Refurb har et stort udvalg af tastaturer, som kan kobles til din computer via USB. Hvis du mister en knap eller lignende har refurb også et stort udvalg af tastaturer, som kan sættes direkte i bærbaren.

Computertaske

Det er en god ide at købe en computertaske, hvis du har en bærbar computer. Computertasken beskytter bærbaren mod støv og skidt, og så beskytter computertasken også mod slag og skrammer. En anden god ting ved en computertaske er at du kan have din mus, oplader osv til at ligge sammen med computeren. Så har du det hele samlet et sted, og det gør at der er styr på sagerne.

Udviklingsmiljøer

Her er der en oversigt af de udviklingsmiljøer, som vi har brugt på datamatiker uddannelsen.

BlueJ

BlueJ er et udviklingsprogram lavet til at lære nybegyndere at programmerer i java. Det brugte vi meget på 1. semester, hvor vi startede med at lære om objektorienteret programmering i java. Vi brugte bogen Objects First With – Java for begyndere, som er bygget op omkring BlueJ.

Eclipse

Eclipse er et af de mest populære java udviklingsprogrammer der findes, selv google brugte det før i tiden til at lave android app

Visual Studio

I starten af 3. semester begyndte vi at lære C# på datamatiker udannelsen, og her brugte vi udviklingssystemet Visual studio. Det er super godt at arbejde i, og det har mange fede features. Visual studio kan downloades gratis på Microsoft’s hjemmeside. Det sted du tager din uddannelse, har højst sandsynligt en aftale med Microsoft, så du kan få den fulde version af visual studio gratis. Det er værd at undersøge, da der er nogle flere features i den fulde version. På UCN kan du downloade stort set alle Microsoft’s programmer gratis gennem Dreamspark.

Sql management studio

Sql management studio er et program lavet af microsoft som man bruger til at lave MsSql databaser, samt at kunne styre hvad der er af data i din database

Resharper

Resharper er et plugin til visual studio som gør programmet bedre, ved at fx tilføje flere ting til intellisense og automatiserer flere ting i din udviklings process. Vi fik det gratis igennem UCN, da de havde en aftale med jetbrains, hvor studerende kan få deres programmer gratis i en periode. Du kan læse mere om det her.

Sublime

Sublime er et letvægts udviklingsmiljø, som er rigtig godt, hvis du arbejder med mindre projekter. Det kan være en lille hjemme eller en app. Vi brugte fx Sublime i forbindelse med udvikling af en kost registrerings app, hvor vi brugte en masse html, css og javascript.

Visual studio code

VS code er et gratis udviklingsprogram lavet af microsoft, der minder meget om sublime men stadig har mange af fordelene fra almindelig Visual studio

Versionsstyring

Når du sidder og programmerer, er det godt at have styr på din kode, hvis der skulle gå noget galt. Versionsstyring gør det muligt at gemme gamle versioner af din kode, så du nemt kan gå tilbage, hvis du løber ind i problemer. Hvis du programmerer sammen med flere personer, er det især en god ide at anvende versionsstyring, da flere personer sidder i de samme filer.

Google Code

Google code var en gratis service google leveret som gjorde at folk kunne oprette et versionsstyring projekt som de kunne sende rundt til andre folk de arbejdede med og derfra kunne, man holde styr på sit projekt.
Google code lukkede i starten af 2015

tortoiseSVN

Dette er et gratis revision program som man bruger sammen med et versionsstyring server (fx bruge vi det sammen med google code i starten af vores uddannelse) til at sørge for at alle i et projekt har den nyeste version af projektet

ankhSVN

AnkhSVN gør det sammen som tortoiseSVN bare i stedet for at være et program for sig selv så er det et plugin man installere i fx Visual studio

Paint.NET

Paint.NET er et gratis billedredigeringsprogram, som har mange gode værktøjer til redigering af billeder. Det er fx super nemt at beskære og skalere billeder i Paint.NET, og det er rigtig godt at kunne, hvis du arbejder med webudvikling.

Photoshop

Photoshop er nok et af de største (og mit foretrukne) billedbehandlingsprogrammer. Det bliver brugt til alt fra billedredigering til at lave fulde webdesign.

Programmeringsprog

Her er der en oversigt af de programmeringssprog, som vi har brugt i forbindelse med programmering på datamatiker uddannelsen.

Java

Java var det programmeringssprog vi startede med. Her brugte vi BlueJ til at starte med, og så gik vi senere over til Eclipse.

C#

Vi startede først med at lære C# på 3. Semester. Her brugte vi Visual Studio, som udviklingsmiljø.

Linq

Linq er ikke noget vi fik direkte undervisning i, men vi blev opfordret til at bruge det, da man meget letter og hurtiger kan lave sine sql forbindelser ved at bruge linq fremfor at skulle lave dem på gammeldags maner med drivers osv.

MsSql

MsSql eller MS sequel er microsoft’s database miljø, som man begynder at bruge på 2. Semester af datamatikeruddannelsen.

Html

Det er rigtig godt at kunne sin html, da det bruges til at lave grundstrukturen på hjemmesider. Html 5 er den nyeste version af html, som du bør kigge nærmere på. Vi brugte meget html i forbindelse med webudvikling på 3. semester.

CSS

CSS er også rigtig godt at kunne, hvis du gerne vil arbejde med webudvikling. CSS står for det visuelle på hjemmesider. Altså hvordan indholdet præsenteres på hjemmesiden.

Javascript

Javascript kan bruges til mange ting, og det er derfor rigtig godt at kunne. Du kan bruges det til at lave dynamisk indhold på hjemmesider. Du kan programmere serverdelen med Javascript. Du kan også lave spil, apps og mange andre ting med Javascript.

Ninite.com

Ninite er et smart program, som hjælper med installation af programmer på din computer. På deres hjemmeside har du en oversigt af programmer, som du så kan vælge, og så installere ninite programmer for dig. Så slipper du for at bruge en masse tid på installere programmer på din computer. Det er rigtig dejligt, hvis du fx lige har formateret din computer eller har købt en ny computer.

Tutorials

www.ASP.net
http://www.black-code.dk/
w3schools.com
Codeacademy.com

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here